Autisme dag week en maand | Geen Zin In

Eddie · 7 april 2024

Autisme dag week en maand

Zo dat is stupid, gewoon vergeten dat het “Autisme Maand” of “Autisme Week” en niet vergeten Autisme dag op 2 April. Ik heb ook zoveel op mijn bordje op dit moment.

De tijd gaat snel, en buiten dat, ben ik erg bezig met persoonlijk processen, het anders kijken naar de wereld bijvoorbeeld.

Ik wist dat ik zelf de slingers moet ophangen, omdat iemand anders dat niet doet. Maar waar ga je ze hangen en voor hoelang.

Vind het als Autist maar moeilijke dingen, soms pik ik een mood van iemand op, een mood die ik totaal niet begrijp, maar moet ik dat dan eigelijk begrijpen?

Vaak zeg ik ook dingen die ik schijnbaar niet mag zeggen, maar ik merk vaak dat mensen het wel fijn vinden als ik bepaalde onderwerpen gewoon op tafel gooit.

Dus ik snap er maar niets van, dus nogmaals ik moet het zelf doen, achterkomen hoe ermee leren om te gaan?

Maar goed, daarom zal ik ook wel geen vrienden hebben, omdat je er wel mee om moet kunnen gaan, vreemde is dat anderen in het spectrum er helemaal geen last van hebben, we kakelen dan gewoon in één keer door.

Net 2 kipjes, toktoktok. En geen onderwerp word vermeden. Heeft het met open staan en eerlijkheid te maken, ook onbevoorordeeld zijn?

Ik ben nieuwesgierig van aard, dus meestal ben ik in een groep degene die door vraagt en dingen wil weten over de ander. Maar vaak is daar de weerstand. En dan is het klaar.

Maar goed, ik ben nu in een proces om niet meer met anderen bezig te zijn, ik word er gelukkiger van.

Ik geef nu iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid, en de mensen die ik vreemd vind in hun gedragingen, geef ik de stempel, “ow die zit in het spectrum.”.

Klaar voor mij en kan de deur dicht doen. En de dingen die ik vervelend vind, denk ik maar dat het tijdelijk is, zoals met een nieuwe keuken die we krijgen, en de oprit die word opgeknapt.

Voor mij vervelende dingen, waar ik graag door heen wil slapen, oogjes dicht, oogjes open en het is klaar.

Maar goed ik kan door blijven gaan hierover maar dat doen we dan weer in deel 2. (lol)


Wereld Autisme Dag wordt jaarlijks op 2 april gevierd. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het bewustzijn over autisme te vergroten. Het doel is om informatie over autisme te verspreiden en te zorgen voor meer begrip en acceptatie van mensen met autisme.

Naast Wereld Autisme Dag is er ook een Wereld Autisme Bewustzijnsweek, die meestal rond dezelfde datum begint, en een Wereld Autisme Bewustzijnsmaand, die de gehele maand april beslaat. Tijdens deze periode worden er wereldwijd verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd. Dit kan variëren van informatiesessies, conferenties en workshops tot sociale evenementen en media-campagnes. Al deze activiteiten zijn bedoeld om de publieke kennis over autisme te verbeteren, de sociale inclusie te bevorderen en te pleiten voor de steun en rechten van mensen met autisme.

De focus ligt op het vieren van de talenten en vaardigheden van mensen met autisme, maar ook op het aanpakken van de uitdagingen waarmee zij en hun families worden geconfronteerd. Door het hele land (en wereldwijd) nemen scholen, organisaties, gemeenschappen en individuen deel aan dit initiatief om een inclusievere samenleving te creëren voor mensen met autisme.