Dartswereld verdeeld over opstappen teamgenoten trans vrouw | Geen Zin In

Nieuws · 26 maart 2024

Dartswereld verdeeld over opstappen teamgenoten trans vrouw

Dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf maken geen deel meer uit van het Nederlands vrouwenteam. De twee zijn opgestapt omdat ze niet langer een ploeg willen vormen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven.

“Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan”, aldus Zijlstra in een bericht zaterdag op Facebook.

Met pijn in mijn hart…
Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands Team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan. Ik heb geprobeerd dit te accepteren maar ik kan dit niet goed keuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport er sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, die naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd word. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn. Tevens leg ik per direct mijn functie als spelers vertegenwoordiger van de NDB neer. Ter verduidelijking: De overkoepelende organisaties mogen zelf beslissen of ze het toestaan dat een transvrouw bij de mannen meespeelt, of een transman bij de vrouwen meespeelt. Ik heb het altijd een eer gevonden om voor ons land uit te komen, en zal altijd open staan om terug te keren in het Nationaal Team. Ik hoop met heel mijn hart en voor alle vrouwen sporten dat men tot bezinning komt. Deze beslissing is niet licht en heel moeilijk geweest, 1991 is de eerste keer geweest dat ik met trots voor Nederland, het shirt aantrok.

Tegenover de NOS laat Van Leuven zondagavond weten dat de ontstane ophef haar veel energie heeft gekost. “Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben.”

Zijlstra en De Graaf willen vooralsnog niet verder ingaan op hun besluit en laten het bij hun verklaring op Facebook.

Grote toernooizege
In het darts hebben vrouwen hun eigen wedstrijdcircuit. Bij enkele toernooien spelen ze ook tegen mannen. Van Leuven werd vorig jaar de eerste trans vrouw die mee mocht doen aan een groot toernooi bij dartsbond PDC en vorige week behaalde ze daar haar eerste toernooizege. Daarvoor had nog nooit een vrouw een PDC-toernooi gewonnen waar ook mannen aan deelnemen.

Ook in het vrouwencircuit is Van Leuven erg succesvol. Zo won ze zaterdagavond nog in het Engelse Wigan haar eerste titel in de PDC Women’s Series.

Plaatje beter bekijken?

Bij dit bericht denk ik toch snel aan jaloersheid, misschien is zij, Noa-Lynn van Leuven, gewoon beter en zoeken zij (Anca en Aileen) een manier om er mee om te gaan? 

Maar om dan je sport op te geven, de sport die je graag uitoefende vind ik dan ook weer vreemd?

Maar goed, een vrouw die gespierder is (door bv bodybuilding) maar wel echt een vrouw is, mag die dan wel of niet meedoen? Ze is dan wel gespierder heeft meer kracht etc.

Ik vind wel de reacties erg verontrustend, zie facebook bericht van Anca Zijlstra, opvallend is dat de meeste reacties in het Engels zijn. https://www.facebook.com/anca.zijlstra?

En het hele menselijke is weg, de “biologische man” is wel een mens!