Hoe stop je negatieve beïnvloeding NLP | Geen Zin In

Psyche · 7 april 2024

Hoe stop je negatieve beïnvloeding NLP

We worden steeds meer beïnvloedt door de mensen om ons heen. Het nieuws, onze collega’s en onze sociale omgeving zijn maar enkele voorbeelden van de mensen die ons op dagelijkse basis beïnvloeden. Hoe meer je negatief beïnvloedt wordt door andere mensen hoe verder je het contact met jezelf verliest. Het resultaat kan zijn dat je futloos, zonder energie en met negatieve gevoelens van andere mensen door het leven gaat.

Tegelijkertijd kan het ook zijn dat mensen je als het ware leegzuigen. Zodra je bij negatieve mensen in de buurt komt kunnen ze je dusdanig beïnvloeden dat jij je leeg en ongemakkelijk begint te voelen. Als je jezelf hierin herkent is het belangrijk om te leren weer meer jezelf te worden. Door te leren wat van jezelf is en wat bij andere mensen thuis hoort kun je afstand nemen van de dingen die niet bij jou horen en meer focussen op de dingen die belangrijk voor jezelf zijn.

Bewust worden
Een goede manier om bewuster te worden van jezelf is elke dag een paar keer een soort check up te doen. Jezelf de vragen te stellen: Hoe voel ik me? Hoe voelt mijn lijf? Hoe voel ik me emotioneel? Als je de vragen negatief beantwoord neem je even de tijd om te ontspannen. Ga een luchtje scheppen of een korte wandeling maken of doe iets anders wat je ontspant. Daarna kun je weer ontspannen aan de rest van je dag beginnen.

Robin Stevens
https://www.robin-stevens.nl/

NLP oftewel Neuro Linguïstisch Programmeren Wat is NLP?

Extra Info!

Neuro-Linguïstisch Programmeren, of NLP, is een benadering van communicatie, persoonlijke ontwikkeling en psychotherapie. Het is ontwikkeld in de jaren zeventig door Richard Bandler en John Grinder. NLP stelt dat er een verband bestaat tussen neurologische processen (neuro-), taal (linguïstisch) en gedragspatronen die door ervaring zijn aangeleerd (programmeren) en dat deze geprogrammeerd kunnen worden om specifieke doelen in het leven te bereiken.

De kern van NLP ligt in het modeleren van de succesvolle gedragspatronen. Dit betekent het bestuderen en repliceren van de taalstructuren en gedragspatronen van succesvolle mensen, waardoor anderen hun technieken kunnen leren en toepassen voor persoonlijke groei of om specifieke uitdagingen in hun leven te overwinnen.

Een belangrijk aspect van NLP is het geloof in de kracht van taal om onze perceptie van de werkelijkheid te beïnvloeden. Door de manier waarop we dingen beschrijven of ergens over denken te veranderen, kunnen we onze houding en reacties op verschillende situaties beïnvloeden en daarmee positieve veranderingen in ons leven bewerkstelligen.

Ondanks de populariteit en de brede toepassing van NLP in coaching, therapie en het bedrijfsleven, is het belangrijk op te merken dat de methoden en theorieën van NLP wetenschappelijk omstreden zijn. Critici wijzen op het gebrek aan empirisch bewijs en stellen dat NLP meer pseudo-wetenschap is dan een op bewijs gebaseerde praktijk.