Zijn zoetstoffen onschuldig ?


Zijn zoetstoffen gevaarlijk?

Zoetstoffen zijn populair, maar sommige mensen zijn bezorgd over de gezondheidsrisico’s. Er gaan online al jaren horrorverhalen over rond. Soms halen influencers en critici daarbij ook onderzoeken aan, maar die zijn niet altijd betrouwbaar en onafhankelijk. Ook worden er soms verkeerde conclusies uit getrokken.

Voordat fabrikanten in de Europese Unie zoetstoffen mogen gebruiken, moet de European Food Safety Authority (EFSA) ze eerst goedkeuren. De EFSA stelt vast of de stoffen veilig gebruikt kunnen worden voor ons eten en drinken. Alle stofjes die mogen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen krijgen een code, een E-nummer.

Ze bepalen voor veel E-nummers een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). De ADI geeft aan hoeveel je elke dag van een stof mag binnenkrijgen zonder dat het leidt tot gezondheidsschade. Meestal berekenen de onderzoekers aan de hand van dierproeven hoeveel van een stof dieren kunnen innemen zonder dat ze last krijgen van negatieve effecten. Daarna delen de onderzoekers de maximale veilige hoeveelheid nog door 100. Dat is de ADI. Zo weet je zeker dat er geen producten met te hoge doseringen van een stof in jouw boodschappenmand belanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *